Xerox firar den moderna kopians 75-årsdag


- I år är det 75 år sedan Chester Carlson upptäckte xerografin

Stockholm, 18 oktober 2013 - I år fyller kopian, eller xerografin som den fint kallas, 75 år. Den 22 oktober 1938 lyckades Chester Carlson göra den första kopian och nu hyllar Xerox uppfinningen som ligger till grund för hela deras verksamhet.

För 75 år sedan gjordes den första xerografiska kopian av Chester Carlson i New York. Uppfinningen skulle så småningom leda till starten av Xerox och födelsen av en hel bransch. På en glasskiva i kraftig handstil kunde man läsa dagens datum och plats: " 10-22-38 Astoria ". Kopian kanske var något otydlig, ändock var det världens första xerografiska kopia.

Än idag är Chester Carlsons xerografiska process kärnan i de flesta kontorsskrivare och kopiatorer runt om i världen, och så även för Xerox. Xerox har självklart förändrats sedan dess, men de grundläggande principerna har förblivit desamma.

- I stunder som den här blickar många företag tillbaka, och det gör vi också, men bara för ett ögonblick. Vårt fokus för firandet blir istället framtiden och hur Xerox kommer att fortsätta att förenkla hur arbete utförs. Därför kallar vi jubileumsåret "The Next 75", säger Ursula Burns, Xerox CEO och styrelseordförande.

För att hedra Carlsons nyfikna sinne och hans fantastiska uppfinning kommer Xerox att hylla innovationen och dess roll i företagets historia och framtid genom en rad interna och externa aktiviteter.

- Det är fantastiskt hur stark en vision kan vara. Vi har fortfarande huvudsyftet att förenkla och förbättra det dagliga arbetet för våra kunder. Under det kommande året kommer Xerox medarbetare engageras i en rad olika aktiviteter som firar och förutspår framtiden via företagets intranät, webchattar och sociala medier , säger Arnaud Linquette, vd på Xerox Sverige.

Om Chester Carlson
Carlson var en serieuppfinnare som även var utbildad fysiker och advokat. Han fyllde sina anteckningsböcker med uppfinningar av många olika slag, bland annat en roterande reklamskylt, en regnkappa med rännor och en skoputsmaskin. Carlsons vision vid tidpunkten för hans Astoria-experiment var "att göra kontorsanställda lite mer produktiva och kontorsarbete lite enklare och mindre tråkigt".

Presskontakt
Stefan Lundin, Pressansvarig på Xerox Sverige, 08-795 10 80, stefan.lundin@xerox.com
Jonathan Stara, Spotlight PR, 076-545 40 14, jonathan.stara@spotlightpr.se

Om Xerox Sverige
Ända sedan Xerografi uppfanns för 75 år sedan, har Xerox förenklat arbetet för företag. Idag är Xerox världsledande inom affärsprocesser och dokumenthantering, och hjälper människor att bli mer effektiva så att de kan fokusera på sina riktiga affärer. Med fler än 140 000 Xerox anställda och med kunder i 160 länder tillhandahåller vi affärstjänster, utrustning för utskrift och tryck samt mjukvara för kommersiella och offentliga organisationer.

För mer information, besök www.xerox.com. Följ Xerox Sverige på Facebook.