Inside Innovation på Xerox: Forskare har skapat ett dataspråk som tolkar mer än 50 000 sätt att beskriva färg


Stockholm, okt 14, 2009 – Forskare vid Xerox har tagit begreppet ”måla med nummer” till en helt ny nivå med lanseringen av en teknik som detaljerat översätter människors beskrivningar av färg - som exempelvis "lysande gult". Språkkommandon översätts till matematiska algoritmer som berättar för en dator hur färgen ska redigeras för att få den specifika nyansen.

Förmågan att använda lättbegripliga och vardagliga fraser som ”gör de blå fälten mer levande” eller ”gör den hudfärgade tonen lite mer varm” för att justera färg i vissa områden av en bild skapar en rad möjligheter för allt från kontorsarbetare till grafiker, trycktekniker och fotografer.

Demo via Open Xerox
För att demonstrera kapaciteten hos sin nya så kallade Natural Language Colour Technology har Xerox skapat en interaktiv demonstration i ett webbaserat testlabb kallat Open Xerox. I demon kan användare ändra färgerna på vissa områden av ett fotografi utan att behöva använda komplicerade redigeringsprogram.

Medan forskare hos Xerox fortsätter utvecklingen finns redan en version av tekniken tillgänglig på marknaden som funktionen Colour By Words i färgskrivaren Xerox Phaser 7500.

— Du ska inte behöva vara vetenskapsman eller färgtekniker för att få till rätt färg där du vill ha den. Vi har skapat ett verktyg som ska vara lika naturligt och lätt att använda som att helt enkelt beskriva vad du vill ändra. Verktyget är tänkt att ge användare möjligheten att sköta färgredigering själv från sitt skrivbord, säger Karen Braun, färgforskare på Xerox Research Center i Webster (NY).

Översättning av komplexa färgegenskaper
Vid utvecklingen av Natural Language Colour-tekniken använde Xerox färgforskare speciella mätinstrument, så kallade färgmätare (colorimeters), för att koppla nummer till specifika attribut av ljus eller mörker, namn på en viss färg samt livlighet och djup. Att ge en uppsättning siffror ett exakt färgnamn är ingen enkel uppgift eftersom det finns många ”luddiga kanter” när det gäller att beskriva färg. Var går exempelvis gränsen mellan att blå blir blå-grön i förhållande till grön-blå och finns det någon skillnad?

Xerox team av färgforskare, ingenjörer och arbetsflödesexperter arbetade med fokusgrupper för att lära sig hur vanliga människor beskriver och skiljer mellan olika färger och skillnader i nyanser. Dessa studier visade att folk var förvånansvärt överens i sin användning av färgspråk.

Totalt har Xerox utfört tusentals experimentella observationer för att säkerställa att språkkommandon justerar färgerna på ett exakt sätt. Med cirka 65 ord i grundförrådet kan man skapa mer än 50 000 möjliga färgvariationer i en bild.

Färgjustering exakt där du vill ha den
Till skillnad från befintliga färgskrivare och applikationer som använder hjul- eller skjutreglage för färgredigering, som begränsar ändringar av ljusstyrka och kontrast till hela bilden, kan den nya Xerox-tekniken ändra färgen i specifika områden av bilden utan att påverka resten av dokumentet.

Prova-själv-demo
Xerox erbjuder användare att testa tekniken på engelska, tyska, franska, spanska och italienska via Xerox webbportal www.xerox.com/open. Framöver planerar Xerox att utöka Natural Language Colour-tekniken till fler skrivare, multifunktionssystem och andra Xeroxlösningar. Xerox planerar även att löpande utöka innehållet och visa upp ytterligare teknik där besökarna kan prova själva på webbportalen Open Xerox.

För ytterligare information, kontakta:
Bite Communications, 08-402 01 00, xerox@bitepr.se

Om Xerox Europa
Xerox Europa, den europeiska delen av Xerox Corporation, marknadsför ett omfattande sortiment av såväl hårdvara och mjukvara som lösningar och tjänster. Verksamheten fokuserar på ett flertal områden: små och stora kontorsmiljöer, produktions- och grafiska miljöer och tjänster som omfattar konsultverksamhet, systemdesign och projektstyrning, samt dokumentoutsourcing. Xerox har fabriker och logistikverksamhet på Irland, i England och Nederländerna samt ett forsknings- och utvecklingscenter i Grenoble, Frankrike. För mer information besök www.xerox.se